Gelişim Psikolojisi Ders Notları ve Soruları – 4 | Eğitim Bilimleri

Gelişim Psikolojisi Ders Notları ve Soruları, Eğitim Bilimleri ile ilgili kısa notları ve soru cevap halinde bilgiler.

Gelişim Psikolojisi Ders Notları ve Soruları Eğitim Bilimleri
KPSS zamanında aldığım notları sizlerle paylaşıyorum. Buyrun;

Bilişsel gelişimle ilgili hangi kuramlar vardır Piaget Bruner ve Gagne’nin genetik. –  Vyogotskinin ise sosyal merkezli bilişsel kuramları vardır
piaget’e göre bilişsel gelişimi etkileyen faktörler nelerdir 1. olgunlaşma 2 yaşantı deneyim 3. kültürel aktarım sosyal geçiş 4 dengeleme 5 örgütlemedir
Toplumsal aktarım ile deneyim arasında ne fark vardır deneyinde çocuğun kendi olanaklarıyla elde ettiği bilgiler vardır. toplumsal aktarımda ise; çocuk diğer insanlardan edindiği bilgiler vardır
kültürel toplumsal aktarım (sosyal geçiş) kavramı nedir çocuğun diğer insanlardan (annesi babası öğretmeni gibi edindiği bilgilerdir
dengeleme nedir yeni bilgi insan zihninde önde bir dengesizlik oluşturur akıldaki şemalarla açıklamaya çalışır daha sonra dengeleme gerçekleşerek yeni bir öğrenme ortaya çıkar
Hangi kuramcı bilişsel gelişimde kişinin isteği dışında daha çok kendiliğinden gelişen genetik faktörler etkilidir der? Piaget der. Bu nedenle çok eleştiri alır.
Örgütleme nedir özümseme ile karıştırılmamalı. örgütleme (organizasyon) bireyin davranışları zamanla organize edilip birlikte kullanılmasıdır. ör kraliçe arı çiz diyoruz çocuk arıya taç takıyor veya araba süren kişi zamanla direksiyon vites fren tümünü birleştirerek aracı sürer
Cenova Ekolü (fonksiyonel değişmezlik) nedir insanlarda ORGANİZASYON VE UYUM(ORYANTASYON) İŞLEVSEL DEĞİŞMEZLERDİR
zeka testlerine hangi kuramcı karşı çıkmıştır piageye göre zeka kavramı kişinin çevreye uyumudur çevreye uyum sağlanmazsa zeka ortaya çıkmaz bu nedenle zeka testlerini piaget kabul etmez
Şema nedir Yeni gelen bilgiyi ve gelecek bilgileri yerleştireceğimiz bir çerçevedir. atı ilk gören çocuğun kafasında yeni at şemasının oluşması gibi
Uyum (adaptasyon) nedir kaça ayrılır Özümleme (asimilasyon) ve düzenleme (uyumsama akodomasyondur)
özümleme nedir yeni bilgiyi kişinin eski şemalarıyla açıkklaması çalışması ör. kiviyi ilk kez gören kişi ne güzel patates demesi, (davranışçılardaki ismi genellemedir.)
uyumsama (akodomosyon düzenleme) nedir bireyin yeni şemayı öğrenmesidir. Anneye bu ne diye soruyor anne koyun diyor. ve çocuk artık koyun şemasını kafasına atıyor burada uyumsama vardır
Duyusal gelişim dönemi Sensori dönemi kaça ayırılır (0-2) birinci dögüsel tepkiler (0-4 ay) ikinci d t. 5-11 ay üçüncü ise 12-18 aydır
birinci döngüsel motor döneminde bebekte ne olur 0-4 ay bebekte sadece tekrar vardır asla TAKLİT VEYA AMACA YÖNELİK HAREKET YOKTUR sadece KENDİNE YÖNELİK HAREKETLER YAPAR ÖR ELİNİ EMMESİ GİBİ. NESNE SÜREKLİLİĞ YOKTUR.
ikinci döngüsel tepkiler nelerdir 5-11 ay Devresel tepki, doğadan ayrışma, taklit, ses bulaşması, nesne sürekliliği, nesne kimliği kazanılır
ikinci döngüsel tepkilerde (4-11 ay) görülen devresel tepki nedir devresel tepki bebek kendi bedeni dışında bir tepkiyi harekete geçirmeye çalışır. ör. sağa sola dönerken cıngırdak sesi duyan bebek yine o çalsın diye sağa sola hareket eder.
ikinci döngüsel tepkilerde (4-11 ay) görülen taklit nedir Taklit; bebek etrafındaki kişleri anlık taklit yapabililir. annesi gülümseyince kendinin de gülümsemesi gibi
ikinci döngüsel tepkilerde (4-11 ay) ses bulaşması nedir ağlayan ses duyduğunda bebeklerde bu dönemde ağlamasıdır.
ikinci döngüsel tepkilerde (4-11 ay) Nesnelerin sürekliliği nedir topu üstüne bez konan çocuğun bezi çekiştirip topunu araması nesne sürekliliği kazanılmıştır
ikinci döngüsel tepkilerde (4-11 ay)  nesne kimliği nedir çocuk kendi topunu tanımasıdır. nesnenin değişmediğini anlar. ancak çocuk odası değişince topunu tanımıyorsa nesne kimliği kazanmamıştır.
üçüncü döngüsel tepkilerde (12-18 ay) görülenler nelerdir davranışlarda dışa dönüklük – ertelenmiş taklit görülür
üçüncü döngüsel tepkilerde (12-18 ay) davranışta dışa dönüklük nedir çocuk artık kendine yönelik değil dışa dönükte işler yapabilir. ör bir sopayla oyuncağını kendine çekmesi gibi
üçüncü döngüsel tepkilerde (12-18 ay)  ertelenmiş taklit nedir çocuk babası el çırpınca kendinin de el çırpması, misafirlikten çıkınca el sallanması üzerine çocuk 1 saat sonra kendi kendine el sallaması gibi
İşlem öncesi dönem 3-6 yaş kaça ayrılır bu dönemde genellikle çocuğun yapamadığı şeyler ağırlıklıdır. 2 ye ayrılır, 1.sembolik dönem (3-4 yaş ve 2. sezgisel dönem 5-6 yaştır.
sembolik işlemler döneminde 3-4 yaş neler görülür dilin en hızlı geliştiği dönemdir. sihirli majik düşünce, sembolik oyun, animizm, benmerkezcilik ve monolog görülür.
çocuğun rüyalarını gerçek sanması sabah kalkınca anne beni niye dövdün diye sorması nedir sihirli majik büyüsel düşünmedir sembolik dönem 3-4 yaşta görülür.
berke ıspanak yiyince temel reis olacağına inanması nedir sihirli majik düşünce sembolik dönem 3-4 yaşta görülür.
sembolik oyunda nelere dikkat edilir miş gibi yapmaktır çocuk eline tarağı alıp şarkı söylemesi EN ÖNEMLİSİ HAYALİ ARKADAŞ OLMASI SEMBOLİK OYUN KAVRAMIDIR.
çocuk sınıfta uuu diye bağırıp filller çağırması ve filler benim arkadaşım demesi nedir Sembolik oyun miş gibi yapmak kavramını anlatır. 3-4 yaş sembolik dönemde görülür.
animizm canlandırmacılık nedir çocuğun canlı cansız ayırmamasıdır. ör bebeğini düşüren çocuk eline alıp teselli etmesi özür dilemesi falan.
çocuk balkondaki canlı kediyi alıp tutup fırlatması nedir animizimdir çünkü canlı cansız ayrımı yoktur.
Benmerkezci düşüncede nelere dikkat edilir sembolik dönem 3-4 yaşta görülür. çocuk olaya tek yönden bakar ve en önemlisi herkesin olaya kendisi gibi baktığını düşünür.
çocuk elinde resim çizerken telefonda babasına bak baba nasıl çiziyorum demesi nedir ben merkezcilik egosantirizm kendine odaklanmadır. çünkü olayı herkes kendisi gibi düşünüyormuş gibi hissediyor.
süt içmeyi sevmeyen alinin arkadaşı içerken çok dikkatli izlemesi nedir egosantrizm benmerkezciliktir. çünkü çocuk her şeyi kendisi gibi düşünür ve arkadaşını da kendi gibi düşünür çünkü kendisi sütü sevmiyor.
monolog nedir sembolik dönem 3-4 yaşta görülür. çocuğun özellikle oyun oynarken kendi kendine mırıldanmasıdır. ör ayakkabımı giyeceğim elbise.. falan gibi konuşması.
kolektif monolog nedir sembolik dönem 3-4 yaşta görülür. çocuklar birlikte oturup konuşuyorlardır. sanırsınız beraber aynı konuyu konuşuyorlar ancak biri uzaydan biri elbisesinden biri futboldan konuşuyordur kendi kendilerine konuşurlar.
paralel oyun nedir çocuklar birlikte oynarlar ama hepsi farklı oyun oynarlar. EN ÖNEMLİ KISIM FARKLI OYUN OYNAMALARIDIR.
kişilerin sürekliliği cinsiyet değişmezliği nedir sembolik dönem 3-4 yaşta görülür. artık çocuk babasını annesini kıyafet değiştirseler sakal tıraşı olmasa da tanıyabilir.
Sezgisel Dönemin 4-6 yaş özellikleri nelerdir odaktan uzaklaşamama, tersine çevirememe, korunum kazanamama, sayısal eşitliği tam olarak bilememe, ve ÖZELDEN ÖZELE AKIL YÜRÜTME GÖRÜLÜR.
annesi çocuğunu oğlum babanla ne yaptın bugün der. çocuk o kadar şeyler yaptıkları halde parka gittik der başka der düşünür ama yine parka gittik der bu nedir Bu odaktan uzaklaşmamaya sembolik dönemde 4-6 yaşta görülür.
çocuk annesiyle gezerken dondurma alır dikkatini çeken şeylere bakarken dondurmasını düşürür bu nedir çocuk odaktan uzaklaşamama dönemindedir. yani sezgisel işlemler dönemdedir. 4-6
odaklaşma Odaktan uzaklaşamama merkeziyetçilikte neye dikkat edilir çocuk sadece bir yönden bakar. iki farklı sebebi düşünemez olayın tek yönünü düşünür birde yaşa bakılır genelde sezgisel dönemde görülür. 4-6yaş
Düşünce katılığı nedir çocuğun sezgisel dönemde görülen odaklaşması, tersine çevirememesi ve benmerkezci düşünmesine verilen ortak adıdır.
Öğretmen çocuğa soruyor kardeşin var mı var adı ahmet peki ahmetin kardeşi varmı yok derse nedir çocuk tersine çeviremiyor yani tam tersine çevirememe vardır.
çocuğa ne yiyorsun diyorlar muz diyor yediğin muz seni besler mi evet der. sonra muz besinmidir der hayır derse nedir sınıf kapsama özelliğini (sınıfa dahil olma ilkesini kazanamamıştır.
özelden özele akıl yürütme nedir 4-6 yaş sezgisel dönemde görülür özel bir durumla sadece başka bir özel durumu ilişkilendirmesidir. ör sürekli kahvaltıda süt içen çocuk bir gün içmeyince o gün kahvaltı yapmadığını düşünmesidir.
Annesi ne zaman çocuğu gezmeye gideceğiz dese evlerinin önündeki parka giderler ama bir gün yine diyor bu sefer sinemaya falan gidiyolar eve gelince anne ne zaman gezmeye gidicez demesi nedir çocuk gezmek = park olarak akıl yürütüyor bu nedenle parka gitmeyince gezmeye gitmediler zannediyor.
özümlemeye örnek özelden özele akıl yürütme farkı. çocuk gezmek = park olarak akıl yürütüyor bu nedenle parka gitmeyince gezmeye gitmediler zannediyor.
özelden özele akıl yürütme ile özümleme arasındaki fark nedir  ikisi birbirinden çok farklı özümlemede ilk defa karşılaştığı bir nesne olmalı akıl yürütmede daha önce en az bir defa iki durum aynı anda gerçekleşip bağlanmış olmalı
çocuğun hava kararınca babasının eve geldiğini daha önce şemalaştırması sonuncu hava kararsa dahi babası eve gelmediyse henüz akşam olmamış babam gelmedi demesi nedir ÖZELDEN ÖZELE AKIL YÜRÜTMEDİR.
Tek yönlü sınıflama nedir çocuk nesneleri sadece bir özelliğine göre sınıflandırabilir. ör üçgen kare farklı renklerdeki nesneleri sadece şekline ve rengine göre sınıflar her ikisine göre sınıflandıramaz.
özdeşlik nedir sezgisel dönemde görülür. artık kazanılmıştır. yani kaptaki suya başka kaba boşaltınca suyun değişmediğini anlar.
yapaycılık nedir sezgisel dönemde görülür doğa olaylarını tam kavrayamaz ör sabah güneş doğmasını dedesinin güneşi fitilini ateşlediğini düşünür.
Somut işlemler döneminde neler görülür artık çocuk merkezden çıkar odaklaşamama sorunu ortadan kalkar, tersine çevirebilme özelliğini kazanır, empatide başlar artık.
somut işlemler dönemi de görülenler nelerdir işlem öncesi dönemde sorunlu olan her şey artık ortadan kalkmıştır korunumda kazanılır ayrıca tüme varımsal mantıkta görülmeye başlar.
tüme varımsal mantık nedir 7-11 yaş somut işlem döneminde. artık çocuk özel olaylara bakarak genele sonuç çıkarabilir. ör parkta beyaz kuğular gören çocuk demekki kuğular beyaz olur deyip genelleme yapabilir.
soyut işlemler döneminde neler görülür artık tümden gelimselde görülmeye başlanır. varsayımsal hipotetik düşünce başlar. değişkenler arasında ilişki kurabilir. ERGEN BENMERKEZCİLİĞİDE GÖRÜLMEYE BAŞLAR.
öğretmen atatürk kadına seçilme hakkı veri diyerek Ayşe de evet böylece bende sınıf başkanı olabildim demesi nedir genel bir yargıdan kendine yani özele bir yargı oluşturmuş buda tüme varımsal mantık (hipotetik düşünce)yi ortaya koyar.
ergen benmerkezciliği nedir aşırı idealizm vardır nükleer santrale hayır düşüncesindeki çocuk asla bu fikrinden dönmez. kendi düşünceleri dışındakileri kabul etmek istemez.
Soyut işlemler dönemindeki Omnipotent düşünce nedir benim gücüm her şeye yeter mantığı vardır. ergene göre anne baba her şeyi abartmaktadır tüm sorunları kendisi çözebilir. Ayrıca evden kaçma olaylarında da bu düşünce yatar.
Piagete göre oyun oynamanın altında ne vardır, taklit etme ve bir şeyi sık sık tekrarlamanın altında ne yatar piageteye göre oyun oynamada çocuk kendi bilgilerini gerçek dünyaya uydurmaya çalışır ve özümlemedir. TAKLİT ETMESİ İSE ARTK BİŞEYLER ÖĞRENDİĞİNİ GÖSTERİR UYUMSAMADIR, BİRŞEYİ SÜREKİ TEKRARLAMA İSE DEVRESEL TEPKİ İLE İFADE EDER.
eğer atatürk bugün yaşıyor olsaydı neler farklı olurdu diyen hoca neyi geliştirmeyi amaçlıyordur Öğrencilerde Hipotetik varsayımsal düşünceyi geliştirmek ister. hipotetikte olmayan bir durumdan bilimsel düşünerek sonuç üretmek istemektir.
Sıralamaya dikkat önce devresel tepkiler sonra artifikalist düşünce yapaycılık yani  sonra da Tümevarımsal süşünce somut işlemlerde görülür. en son birleştirici düşünce soyut işlemlerde oluşur.
4 yaşındaki çocuğa annesi çikolata göstermiştir. Daha sonra çikolatayı çocuğun gözü önünde şekerle kaplamış bu ne demiş ve çocukta şeker demiştir bu nedir Çocuk burada DOLAYLI GERÇEĞİ KAVRAYAMAMIŞTIR. KAVRAYABİLSEYDİ ÇOCUK KAVRAMI GÖRÜNMEYEN KISMINI DA DÜŞÜNÜRDÜ.
Soyut işlemler döneminde görülen Değişkenleri birleştirip ayrıştırma nedir Soyut işlemler döneminde kişi bir faktörü sabit tutarken diğer faktörü değiştirip aralarındaki farka bakması bir yargı çıkarması gibi durumlardır.
Sahile giden Ali orada turistlerin konuşmasını dinler ancak anlamayınca kısa süre sonra duymazdan gelir bu hangi kavramdır ADAPTASYONDUR. ali ilk önce kendi şemalarıyla karşılaştırmaya ve anlamlandırmaya çalıştı ancak belli süre sonra bilmediğini anlayınca çevreye adapte oldu ve duymazdan gelmeye başladı
Babası seline sayıları öğretiyor; baba 2009 2004ten büyük mü evet kızım diyor. O zaman 2009da doğan kardeşim benden büyüktür demesi hangi kavramla açıklanır? Özelden özele akıl yürütmedir. Çocuk özel bir durumdan diğer bir özele genelleme yapmadan akıl yürütüyor tek yönlü bağlantı kurar. diğer adı ORTAKLIKTIR. özelden özele yürütmenin…
hipotetik düşünce ergen benmerkezciliği özellikleri arasında mıdır? HAYIR O SOYUT DÖNEMİN BİR PARÇASIDIR. ancak hayali seyirciler, izlendiğini düşünme, onu kimsenin anlamadığını düşünmesi ve fiziksel özellikleriyle uğraşma ergen benmerkezciliği ile alakalıdır.
Göreli düşünme nedir Göreli düşünme soyut işlemler döneminde görülür. Benmerkezci düşünmenin bitmesi ile oluşur. Empati anlamına gelir. Ör çocukları ikiye ayıran bir öğretmen bir grubu türk askeri diğer grubu da Anzak askeri yapıp nasıl düşündüklerini sorması çocukların anzak askeri yerine koyup empati yapmalarını istemiş göre düşünmedir.
Metabiliş nedir Soyut işlemler döneminde görülür. Kişinin hangi öğrenme yöntemlerinin kendine uygun olduğunu düşünmesi, kendini değerlendirebilmesi gibi kavramlar metabiliş (üst biliş) olarak açıklanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir